Nyheter 2014 

2014 blev ett händelsrikt år, med både glädje, besvikelse och sorg. Ungefär som livet i stort, och inte minst när man arbetar med levande material...

Gillenias U-kull föddes i juli, och valparna har utvecklats fint så här långt. Det ska bli spännande att följa dem även framöver, såklart! Ulla blev kvar på kenneln och det är en härlig liten fröken med mycket arbetskapacitet!

Utställningar blev det mycket sparsamt med under året, av lite olika skäl. Ett var den långa, varma sommaren! Underbart för oss människor, men hundarna var inte särskilt förtjusta och jag valde att klippa ner nästan hela flocken. Men till utställningen i Växjö tipshall deltog vi med tre hundar, Gillenias Svea som tog CERT och blev 3:e bästa tik, Gillenias Svante som fick R-CERT och vår härliga yngling Scheffelfältets Mauro Moscato, som debuterade med excellent och CK!

Eftersom det i många år har varit en självklarhet för oss att DNA-testa våra avelsdjur för JE, och numera även för SD, så skickades ett antal blodprov iväg för analys. Resultaten hittar du på varje hunds enskilda sida, under rubriken Hundarna i menyn överst.

Gillenias T-kull blev hd-röntgad med resultaten A, A, A, A, B och C. Ett innerligt TACK till mina fantastiska valpköpare!! Ni är bara bäst! <3

Vår fina hane Scheffelfältets Mauro Moscato blev också hd-röntgad, med resultatet B! Mauro är en riktigt lovande kille, som jag tror mycket på! Tack igen till hans uppfödare, Elisabeth <3

Under 2014 skapade jag en sida för Gillenias även på Facebook, och blev i samma veva dålig på att uppdatera hemsidan... Jag ska försöka bättra mig på den fronten ;-)

7 av kennels hundar har under året blivit ögonlysta, och till min stora glädje har alla varit utan anmärkning. G Pondus, G Svante, G Quickstep, G Leon, Hesiodos Pingla Bella, G Q-Jumper och G Svea. Det är oerhört viktigt att även de äldre avelshundarna blir ögonundersökta, när de kommit en bit upp i ålder. Jag vill därför rikta ett hjärtligt och innerligt TACK till Anita och Malte, ägare till Gillenias Leon, för att jag fick ta med honom till ögonspecialist Eva Gustavsson och få honom undersökt på nytt! Leon blir 11 i februari. Även Leons mamma, Pingla, blev undersökt dryga 13 år gammal. Att båda dessa gamlingar var utan anmärkning var förstås mycket glädjande. Det gav mig, och även andra uppfödare som har dessa hundar i sina stamtavlor, värdefull information inför framtida avelsplanering.

Så förbyttes glädjen i sorg... Krutgumman Pingla hade börjat tackla av under hösten, och två dagar före julafton var det dags att ta farväl av henne för gott. Hon såg på mig, och hennes blick sade "nu vill jag inte mer, jag är nöjd med livet". Det är alltid smärtsamt att mista en riktig vän, men man kan verkligen inte begära mer av en hund än det som Pingla har gett oss. Hon har varit den perfekta hunden ur alla avseenden! Det svåra är att beslutet man tvingas fatta är för evigt. Självklart är hon med oss ändå, på olika sätt, varje dag. Inte minst på våra promenader i skogen. Då står hon där bakom en trädstam och håller koll på var vi är, precis som hon alltid har gjort, det är jag övertygad om... Sov gott, lilla gumman <3


Pingla <3
Foto © Roger Ottosson


Pingla 10 år
Foto © Anna Pettersson


Pingla, här fotograferad på sin 13 årsdag, den 2 september 2014.
Foto © Anna Pettersson

Men, livet går vidare... Under julhelgen blev Gillenias Svea parad med fina Spino Della Cascinetta. Nu ser vi med stor förväntan fram emot vad som ska komma ur denna spännande kombination!

 

 

U-kullen född den 30/7 2014!
Mer info på valpsidan/tidigare kullar, och på Facebook.

 

9/5 Johnny och Bruno med fortsatt fina framgångar!

Johnny Hansson med LPII LPI Gillenias Quarterback har tävlat i appellklass spår
i Sölvesborg, och fick ihop finfina 294,5 p! (av 320 möjliga).
De vann tävlingen och är i och med den höga poängen
uppflyttade till lägre klass!! Grattis! Så bra jobbat!


Foto © Christer Andersson
Bruno med husse Johnny under momentet fritt följ.

 

 

6/5 Gillenias Q-valpar är hereditärt fria från Storage Disease, då vi idag fick besked om att deras pappa,
Nostryffelns Federico, även han är DNA-testad fri från anlaget. Kullens mamma, Gillenias Maya, är ju också testad fri.

 

23/4 Det finns fortfarande chans att få gratis analys för Storage Disease hos Hannes Lohi och hans forskningsgrupp på Universitetet i Helsingfors i Finland. Så igår var jag hos veterinären och tog blodprover på 7 av kennelns hundar. Jag tycker det är ett fantastiskt generöst erbjudande av de finska forskarna, att under en tid nu erbjuda gratis analyser, och det känns självklart att på ett så enkelt sätt kunna vara med och bidra till en friskare lagotto. För dig lagottoägare, som liksom jag anser att rasens hälsa är viktig, och som vill bidra med värdefull data samtidigt som du får din hunds blodprov analyserat utan kostnad, finns här en länk till vidare instruktioner hur du ska gå tillväga:

http://www.koirangeenit.fi/@Bin/276194/Lagotto_storage_disease_testing_07022014_HL2.pdf

Längre ner på sidan hittar du resultat för de hundar från Gillenias kennel som ingick i en finska studien för att hitta genen för Storage Disease.


 


Söndagen den 16 mars är valpköpare välkomna på en skogstur med hundarna. Vi samlas i Björkebo kl. 13, och beger oss därefter ut i skogen. Ta gärna med fika, och kanske något att sitta på. Vi hoppas på att få upp intresse för hjorttryffel, och så blir det såklart social träning i massor för hundarna. Maila och meddela om du/ni kommer! Välkommen!

 

25 februari 2014. Idag fyller vår första kull, L-kullen, 10 år!!
Här kommer en grattishälsning från mamma Pingla, 12,5 år! 

6/2 Den 23 januari 2014 fick vi från Finland nyheten att man nu med största sannolikhet har hittat genen för en allvarlig (dödlig) sjukdom hos lagotto romagnolo. Denna sjukdom heter Storage Disease. Följande information har gått från Helsingfors Universitet, i samarbete med professor Hannes Lohi och hans medarbetare, bl a till rasklubbar. Översättningen är gjord av Kiia Montonen, Finland. Klicka HÄR och HÄR

Gillenias kennel har genom åren BFJE-testat 10 hundar, samtliga på Genoscoper Laboratorium i Finland. Hela världens lagottouppfödare och hanhundägare testar sina avelsdjur för BFJE, och internationellt förkortas sjukdomen JE. Du kan läsa mer om JE på min valpsida.

Genoscoper är det laboratorium som har samarbetat med de finska forskarna, som 2008 hittade genen för BFJE och nu även Storage Disease (2013). På samtliga remisser tillhörande inskickade blodprover för BFJE, har jag medgivit att forskarna på Helsingfors Universitet får spara och använda mina hundars blod för framtida forskning. Det visade sig nu att 7 av kennelns hundar ingått i studien för att hitta genen för Storage Disease. Det var Gillenias Leon, Gillenias Leonora, Gillenias Maya, Gillenias Novella, Gillenias Pippi, Lapinlumon Gabriel samt Lapinlumon Helena. Samtliga var fria från anlaget. Gillenias Omega (O-kullen) har två DNA-testade fria föräldrar, och är därmed hereditärt fri. Den enda av mina avelstikar som jag inte testat för JE är Hesiodos Pingla Bella (Hon var redan tagen ur aveln 2008), men eftersom SD drabbar hundar upp till 4 års ålder, kan ingen hund född hos Gillenias rimligen vara drabbad. Pinglas valpar är ju 10 och 8 år gamla.

Gillenias kommer i fortsättningen att DNA-testa avelsdjur för denna sjukdom, så fort det finns ett test.

 31/1 LP11 LP1 Gillenias Quarterback blev ÅRETS LYDNADSLAGOTTO 2013!!!
(Plötsligt fanns resultatet bara där, på klubbens hemsida... vet inte när det blev klart, för det finns inget datum).
Supergrattis till förare/ägare Johnny Hansson! Vi så stolta så vi nästan spricker!!


Foto © Christer Andersson
Bruno med husse Johnny under momentet fritt följ.


30/1 Gillenias Pondus, Gillenias Svante och Gillenias Quickstep ögonlysta idag ua

 

* * * * * Copyright © Gillenias * * * * *