Tryffel

 

 

28/1-09 ÄKTA lycka - Vi har hittat tryffel!

Länge har jag misstänkt att våra hundar gräver fram och äter, för oss oätlig, tryffel i skogen, men nu har jag äntligen fått bevis =)
I förra veckan hittade minstingen i flocken, Novella 1 år, en hjorttryffel som jag lyckades fånga in. Idag på vår dagliga skogspromenad började hennes mamma Leonora gräva och dofta ner i mossan, och jag tänkte: "NU ska jag hinna fram". Och det gjorde jag! Hon grävde fram flera stycken, på tre olika ställen, på bara några minuter. Jag lyckades fånga 4 st. och en och annan hann hon också äta upp...

Det var onekligen en häftig känsla att se hundarna utföra det som de är avlade för, helt utan träning! Och dessutom i den skog som vi dagligen går i, och så har gjort i nästan 10 års tid. Måste tillstå att det kliar lite i "träningsfingrarna", så nu får vi nog börja träna byteslekar hemma i köket...


Den stora är den som Novella hittade först, och de mindre är de som hennes mamma Leonora hittade idag.

 

 

18/2 2009 Tryffeljakt - varje dag!

De hundar som först hittade hjorttryffel, har på endast ett par-tre veckor lärt de andra i flocken. Vårt plötsliga uppmärksammande av tryfflarna är naturligtvis den mest troliga orsaken till deras stora motivation. Samtliga letar nu, med stor framgång, hjorttryffel varje promenad! Vi tränar på att hundarna ska byta sina fynd mot en godis, framför att svälja dem... Gabben är den som fortast fattade den leken. Han spottar, oftast i alla fall, ut dem vid våra fötter och tittar förväntansfullt upp och vill ha en godis. Häromdagen gjorde han ett mycket bra byte - han spottade ut en (vad jag trodde var en tryffel) och fick en godis. När jag kom hem hade snön runt "tryffeln" smält, och det visade sig vara - en tallkotte!
12/4 2011 Sedan den där dagen i januari för drygt två år sedan, söker vår lagottoflock fortfarande hjorttryffel dagligen. Vi tvåbenta förundras över mängden tryffel som finns och hundarnas otvetydiga motivation att finna den, varenda promenad, året runt. Alla hundarna i flocken söker. Vissa med större motivation än andra, men det är ändå med en marginell skillnad. De äldre hundarna lär till flocken nytillkomna valpar på några få tillfällen att få intresse för tryfflarna. Valparna verkar vara naturligt nyfikna av det som försiggår och tillåts undersöka hålen, ofta samtidigt som den vuxna gräver, och äter mer än gärna upp smulorna. När de vuxna lämnar fyndstället stannar valpar ofta kvar i hålen en stund och snokar, doftar och funderar... På ett par veckor brukar de har lärt sig att både söka upp och gräva fram egen tryffel.

 

 


 

 


Så här ser "vår" tryffelskog ut.
På bilden är det Pingla som tittar upp.

 


Maya gräver fram hjorttryffel.


   


Här är det Novella som har hittat en.Här ligger två tryfflar i samma hål, en som är hel och en som gick sönder när hunden grävde fram dem.


   

Maya gräver så jorden sprutar!

Maya och Gabriel söker.

 


Novella, överst, smaskar på en tryffel, och Maya söker.

* * * * * Copyright © Gillenias * * * * *